Trustly vill förenkla betalning direkt från bankkontot

2015-07-24

Kortbetalningar har gjort det snabbt och enkelt att betala i så väl butik som på internet. Det finns idag mängder av bekväma, funktionella och effektiva lösningar som garanterar säkra betalningar med kredit- eller kontokort. Och vid de tillfällen som det inte går har man näst intill alltid tillgång till betalning via faktura.

Något som däremot hamnat på efterkälken är betalningar direkt från bankkontot. Det är något som ofta är krångligare både för kunden, för butiken och för e-handlaren. De kräver ofta att återförsäljaren har ingått i egna avtal med särskilda banker, eller anlitar betaltjänster som har stöd för direktbetalning från kontot. Det har skapat ett system som är väldigt inkonsekvent när det kommer till betalning via banköverföring, och därför är det naturligt att det inte används i särskilt stor utsträckning.

Nu försöker Trustly att ändra på detta. Deras system erbjuder möjligheten att direktbetala från flera banker i åtta länder, och har som mål att utöka den siffran till 15 inom kort.

Trustlys system erbjuder e-handlare direkt tillgång till ett stort nätverk av banker. Och tjänsten är utvecklad för att förse kunden med en enhetlig betalningslösning som ser likadan ut oavsett vilken bank man är ansluten till och fungerar på skärmar av alla storlekar.

- Utmaningen är att automatisera överföringar mellan bankkonton utan att för den skull vara djupt involverad i bankens system, säger Stefan Backlund, marknadschef för Trustly, till Ny Teknik.

Trustly har en stor andel av marknaden för betalningslösningar idag. Under början av 2014 kunde de bland annat rapportera att de förmedlat betalningar på över 11 miljarder. De har för tillfället nära samarbete med stora tjänster som det svenska Blocket. Deras teknik används också av tjänster som Paypal för att underlätta kontoöverföringar från bankkonto till paypalkontot. De väntar däremot möta konkurrens från Klarna, som nyligen investerat i Sofor, ett tyskt bolag som är i direkt konkurrens med Trustly.