Ny självrengörande backkamera från Nissan

2014-02-25

Nissan har utvecklat en ny självrengörande backkamera som är designad med en rad funktioner för ökad säkerhet under körning. Den första bilmodellen som blir utrustad med kameran är den nya Nissan Note.

Den vidvinkliga AVM-kameran arbetar utifrån ett automatiskt system som snabbt identifierar smuts på linsen. Den kan skilja på smuts som damm, lera och regnvatten, och använder sig av ett "tvätt och tork" system, som sköljer linsen med små mängder spolarvätska och tryckluft. Enligt Nissan fungerar kameran bäst när den är fuktig, och den hindrar visuell nedsättning genom att spruta en stark, smal stråle vatten på linsen för att undvika att det bildas några större vattendroppar på den.

- När det börjar bli mörkt måste linsen vara fri från smuts för att inte orsaka större visuell nedsättning, säger Richard Picton, Nissans Safety Shield-ingenjör. På Nissan ville vi att linsen alltid ska vara ren så att föraren kan koncentrera sig på sin körning, varför vi har utvecklat detta intelligenta självrengörande systemet.

För att se en demonstration av rengöringsfunktionen så kan du titta på nedanstående video.

Utöver det självrengörande systemet erbjuder den alla de viktiga funktioner som man förväntar sig av en backkamera. Den identifierar föremål i förarens döda vinkel, och varnar föraren om detta genom en lampa placerad i backspegeln. Ifall föraren blinkar för att byta fil så skickar den ut en varningssignal ifall ett annat fordon ligger i riskzonen på den aktuella sidan. Ytterligare en funktion är att den lägger märke till om bilen håller på att lämna sitt körfält. Kameran lägger märke till vägmarkeringar, och varnar föraren om fordonet rör sig ifrån körfältet utan att ha blinkers påslagna. Systemet ska även anpassa funktionen för olika typer av vägar och väglag.

Slutligen har den även ett system som varnar föraren om något närmar sig bilen när den backar. En ljud och ljussignal skickas ut om något rör sig bakom bilen, till exempel ett barn eller något annat som är utom det normala synfältet.

Allt som kameran kan se visas dessutom upp i en 5.8 tums display placerad på instrumentbrädan.

Se också Lantz Metall, och för att läsa mer om den nya kameran finns det tillgängligt i Nissans officiella pressmeddelande här: Nissans självrengörande backkamera är det självklara valet för vinterkörning